ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη - Δελτία Τύπου

Η Κυβέρνηση παραχωρεί οριστικά το Θαλάσσιο Μέτωπο στους πολίτες της Πάτρας. Ιστορική μέρα για την πόλη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11/7/2018

 

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση παραχωρεί οριστικά το Θαλάσσιο Μέτωπο στους πολίτες της Πάτρας. Ιστορική μέρα για την πόλη.

 Παραδίνεται σήμερα με τροπολογία που κατατέθηκε από την υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το θαλάσσιο μέτωπο  στους πολίτες της Πάτρας.

 Ένα διαχρονικό, δίκαιο αίτημα της πόλης γίνεται πράξη μετά από πολύχρονους αγώνες  του πατραϊκού λαού και των φορέων της πόλης και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, εμπαιγμούς και κοροϊδίες  των προηγούμενων κυβερνήσεων . Έχουμε σήμερα μια καθαρή λύση με πλήρη παραχώρηση, που μας επιτρέπει να χαιρόμαστε. Είναι μία μεγάλη μέρα για την Πάτρα. Η μιζέρια η μικροψυχία δεν ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ στη σημερινή ιστορική μέρα

 Μαζί με την υπογειοποίηση του τραίνου που υλοποιείται, μπορεί να απελευθερώσει κρίσιμους χώρους στο ιστορικό κέντρο και όχι μόνο, να επιτρέψει ένα σχεδιασμό ευρείας κλίμακας, που όταν υλοποιηθεί θα αλλάξει την εικόνα της πόλης. Μπορεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη αστική παρέμβαση μετά το σχέδιο Βούλγαρη, σχεδόν δύο αιώνες πριν.

 Το μέτωπο παραδίδεται για 99 χρόνια με σκοπό να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Προστατεύεται έτσι το φυσικό περιβάλλον από ιδιοτελή επιχειρηματικά μεγάλα  συμφέροντα και παραδίδεται αναπλασμένο και αλώβητο στις επόμενες γενιές.

 Η ΡΑΠ πάλεψε τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλε δημιουργικά για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου οράματος και σήμερα μαζί με τους πολίτες, τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης νοιώθει δικαιωμένη. Άμεσα θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει ο διάλογος για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και τη συνέργια όλων των φορέων της πόλης . Η δημιουργική συμβολή όλων σε αυτή τη διαδικασία είναι αναγκαία. Θα είμαστε όλοι εδώ, παρόντες, σε αυτή τη σπουδαία ευκαιρία για την Πάτρα, αντάξια της ιστορίας της, της κουλτούρας της, αλλά και του μέλλοντος που της αξίζει.

 

ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη

Ψήφισμα της ΡΑΠ για το Μακεδονικό στο δημοτικό συμβούλιο.

Ψήφισμα για το Μακεδονικό

Το Μακεδονικό ζήτημα με το περιεχόμενο που πήρε τα τελευταία 27χρόνια έχει τις αιτίες του κυρίως στην ανατροπή των ιστορικών αποτελεσμάτων του Α΄ και  Β΄ παγκόσμιου πολέμου και του διεθνούς δικαίου που οικοδομήθηκε  πάνω σε αυτά, αλλά και ακόμη πιο πίσω σε όλα τα γεγονότα που κωδικοποιήθηκαν από την ιστορία ως «Ανατολικό ζήτημα».

Αυτό το γεωπολιτικό χώρο από τα Βαλκάνια ως τη Συρία, οι συγκρούσεις για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ηγεμονία έχουν μετατρέψει  σε παγκόσμιο σφαγείο ανελέητης προσφυγιάς και εξαθλίωσης  υλικής και ηθικής της έννοιας του ανθρώπινου είδους.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της πιο επικίνδυνης παγκόσμιας ρευστότητας και μεταβατικής φάσης ολοκλήρου του κόσμου, οι ηγεσίες των δύο λαών με σημαντικούς κοινούς αγώνες  ενάντια στην οθωμανική φεουδαρχία-αυτοκρατορία αλλά και τη λαίλαπα του ναζισμού άνοιξαν παράθυρο ελπίδας ειρηνικής, δημοκρατικής, προοδευτικής.

Η συμφωνία των Πρεσπών   στηρίχτηκε στη διεθνή συνθήκη του Βουκουρεστίου και φυσικά οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν μόνο με πόλεμο και όχι με κραυγές του νέου τύπου εθνικοφροσύνης.

Οι ηγεσίες των  δύο λαών γύρισαν την πλάτη στον σωβινισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον ανιστόρητο  μεγαλοιδεατισμό  αλλά και σε κάθε είδους πολεμοκάπηλες αλυτρωτικές φαντασιώσεις  αποκαθιστώντας έτσι πάνω σε αυτές τις αρχές και την εθνική τους ταυτότητα  ως σύγχρονα έθνη κράτη.

Η συμφωνία των Πρεσπών  αναδύθηκε βέβαια μέσα στη σκληρή περιδίνηση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά δεν ήταν και πρέπει να μην καταλήξει ουρά τους, όπως με λύσσα επιδιώκουν οι δυνάμεις του φασισμού και του ακραίου εθνικισμού και στις δύο χώρες.

Η συμφωνία των Πρεσπών  ξεπέρασε και διεμβόλισε τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Δημιούργησε νέες δυνατότητες για την ενότητα των Βαλκανικών λαών και του ρόλου τους σε προοδευτικές, δημοκρατικές, ειρηνικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στο κόσμο.

Με αυτό το πνεύμα χαιρετίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών σαν ένα από τους σημαντικούς σταθμούς της νεοελληνικής ιστορίας αλλά και της ιστορίας των Βαλκανικών λαών.

 

ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη

Πάτρα 11/7/18

Δεκάδες προσλήψεις χάθηκαν στην ΔΕΥΑΠ με ευθύνη του Δήμου. Έτσι καταπολεμάει την ανεργία ο κ. Πελετίδης;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Δεκάδες προσλήψεις χάθηκαν στην ΔΕΥΑΠ με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Έτσι καταπολεμάει την ανεργία ο κ. Πελετίδης;

 

Για μια ακόμη φορά στα σοβαρά ζητήματα της πόλη η δημοτική παράταξη Πελετίδη αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Συγκεκριμένα, με καθυστέρηση ενός χρόνου και αφού υποχρεώθηκε  εκ του νόμου, φέρνει σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση τον νέο οργανισμό της ΔΕΥΑΠ, στον οποίο περιλαμβάνεται  και το νέο οργανόγραμμα της επιχείρησης.

Αυτή η καθυστέρηση όμως, είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να χάσει την ευκαιρία για μόνιμες προσλήψεις, μια και  όταν έγινε η σχετική πρόσκληση από το υπουργείο εσωτερικών, δεν ήταν δυνατόν να προκηρυχτούν μόνιμες θέσεις, αφού δεν υπήρχε επικαιροποιημένο οργανόγραμμα να τις προβλέπει.

Ακόμη και τώρα όμως που έρχεται - καθυστερημένα και εν κρυπτώ μια και οι δημοτικές παρατάξεις θα πρέπει μόλις σε δύο μέρες να μελετήσουν ένα κείμενο 61 σελίδων με τεχνικές λεπτομέρειες - δεν υπάρχει πρόβλεψη σε αυτό, για την ενσωμάτωση της λειτουργίας του φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

Κατά τα άλλα η δημοτική αρχή  διοργανώνει σταθερά κάθε χρόνο πορείες και συναυλίες  με μεγάλο οικονομικό  κόστος που φορτώνονται οι Πατρινοί.  Εκφράζει δήθεν την αγωνία της για τους ανέργους της πόλης μας, αλλά από την θεσμική της  θέση,  δεν έχει κάνει τα αυτονόητα ώστε να εξασφαλίσει έστω μία μόνιμη θέση εργασίας.

Η περίπτωση της ΔΕΥΑΠ είναι μια από τις πολλές. Θα θυμίσουμε ενδεικτικά, την άρνησή της για την έλευση του φυσικού αερίου, την σύσταση του φορέα διαχείρισης του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου, της επένδυσης στη διαχείριση των σκουπιδιών, τον κίνδυνο να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία της πόλης με το 5G κλπ

Η Πάτρα δυστυχώς πληρώνει το τίμημα της ιδεολογικής εμμονής του ΚΚΕ με πείραμα την πόλη μας να εφαρμόσει μια άλλη  πολιτική, δήθεν αριστερή και λαϊκή που στην πράξη είναι ακριβώς το αντίθετο. Βαθιά αντιλαϊκή και αδιέξοδη.    

Και τώρα που ο πολιτικός χρόνος τελειώνει, το ερώτημα προβάλει αβίαστα. Τι κάνατε εσείς στη διάρκεια της θητείας σας, ουσιαστικά,  για την ανεργία κ. Πελετίδη;

ΡΑΠ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθόδευση του κου Θωμόπουλου να εντάξει εν κρυπτώ, συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, σε άσχετη εκδήλωση του δήμου

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ 

 

Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θέλουν δημόσια να καταγγείλουν την απαράδεκτη μεθόδευση του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου κ. Βασιλείου Θωμόπουλου, να εντάξει εν κρυπτώ, συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας,  σε άσχετη εκδήλωση του δήμου.

Πρακτικά, ο Πολιτιστικός Οργανισμός έρχεται να καλύψει το κόστος της εκδήλωσης του δήμου Πατρέων για την ανεργία, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 20.000 ευρώ,  χωρίς να το γνωρίζει το διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να έχει συζητηθεί και να έχει παρθεί σχετική απόφαση. Εμείς ψηφίσαμε τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και όχι συναυλίες που υπηρετούν σχεδιασμούς του Περισσού.

Η πολιτική στόχευση είναι προφανής. Γίνεται προσπάθεια να βαπτιστούν ως διαδηλωτές για την ανεργία οι πολίτες που εύλογα θα θελήσουν να παρακολουθήσουν δωρεάν τη συναυλία ενός λαϊκού τραγουδιστή.

Κανένας μας δε θα είχε αντίρρηση να γίνει μια εκδήλωση για την ανεργία, θέμα που άλλωστε καίει την πόλη μας. Σε κατεύθυνση όμως ουσιαστικής συμβολής με προτάσεις που θα συμβάλουν θετικά στη μείωση του προβλήματος.

Και αν τελικά θα έπρεπε να γίνει στο τέλος και μία συναυλία γιατί δεν θα μπορούσαν να επιλεγούν μουσικά σχήματα της πόλης, άνεργα, που θα συμμετείχαν με ελάχιστα χρήματα ή και δωρεάν και που θα την σηματοδοτούσαν με την παρουσία τους.

Είναι αδιανόητο κάθε χρόνο να γίνεται αφαίμαξη του προϋπολογισμού του Πολιτιστικού Οργανισμού (όπως έγινε και πέρυσι με την περίφημη πορεία για την ανεργία), για εξυπηρετήσουμε τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Περισσού και το δήθεν λαϊκό προφίλ του νυν Δημάρχου. Ας μας υποδείξει ο κ. Δήμαρχος έστω και μία θέση εργασίας που κατακτήθηκε μετά την πορεία Πάτρα – Αθήνα. Απεναντίας σε μια τέτοια συζήτηση μπορούμε να του υποδείξουμε ως αντιπολίτευση δεκάδες ευκαιρίες για δουλειές που χάθηκαν λόγω της αδιέξοδης πολιτικής του.

Είναι πραγματική υποκρισία, αυτοί που αρνούνται σοβαρότατες επενδύσεις υποδομών, που πράγματι θα φέρουν δουλειές (φυσικό αέριο και 5G), να αναλώνονται σε πορείες.

Είναι επίσης υποκρισία, αυτοί που δεν κατάφεραν να δώσουν δουλειά, τρία χρόνια τώρα, σε 17 πρώην μουσικούς της μπάντας (τη στιγμή που η χρηματοδότηση υπάρχει), να  κάνουν συναυλίες για την ανεργία. 

Επιτέλους, εάν η δημοτική αρχή ενδιαφερόταν να βρει δουλειά ο κόσμος, θα έπρεπε στη διάρκεια της θητείας της, που σιγά σιγά φτάνει στο τέλος, να αναζητήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες, που η πόλη διαθέτει και να τις αξιοποιήσει. Δεν το έκανε και προφανώς δεν πρόκειται να το κάνει στον ελάχιστο χρόνο που της απομένει.

 

Για τους “Αγωνιζόμενους Πολίτες” – Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Για τη “Νέα Πόλη” – Ηλίας Γκοτσόπουλος Ηλίας

Για τη “ΡΑΠ” – Μαλαμής Κώστας

Για την παράταξη “Τώρα για την Πάτρα” - Βαφέας Παναγιώτης

Για το “Κοινοτικόν” (ως προς το πολιτικό σκεπτικό) – Κωνσταντίνος Γιωτσόπουλος